Στην εύφορη γη της όχθης του ποταμιού Γιαλιά είναι κτισμένη η όμορφη Ποταμιά. Άγρια βλάστηση και καλλιέργειες χαρίζουν στην Ποταμιά «εικόνες» που μοιάζουν με ζωγραφιά.

Στην Ποταμιά ευδοκιμούν εκτάσεις με κτηνοτροφικά και άλλα γεωργικά φυτά. Από τις σημαντικότερες γεωργικές καλλιέργειες είναι τα σπαρτά, όπως σιτάρι, κριθάρι, τριφύλλι, «σιφουναρί» και καλαμπόκι, καθώς και τα διάφορα λαχανικά. Επίσης, στο χωριό υπάρχουν μερικές βιολογικές καλλιέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ποταμιά υπάρχουν όμορφοι χώροι πρασίνου με λεμονιές, ελιές, πεύκα, «τερατσιές», «αρτυμαθκιές» και μαστιχόδεντρα. Τη διαμόρφωση αλλά και τη συντήρηση των χώρων αυτών που αποτελούν στολίδια στην Κοινότητα αναλαμβάνουν οι εργάτες του Κοινοτικού Συμβουλίου Ποταμιάς.

Η πανίδα της Ποταμιάς περιλαμβάνει διάφορα ερπετά, όπως φίνες και μαύρα φίδια, και διάφορα είδη ζώων, εκ των οποίων μερικά συγκαταλέγονται στα είδη κυνηγιού. Ειδικότερα, στην Ποταμιά συναντά κανείς λαγούς, πέρδικες, φραγκολίνες και αλεπούδες.

Τέλος, πρέπει αναφερθεί πως παλαιότερα και συγκεκριμένα τη δεκαετία του ’50, στην Ποταμιά φυτευόταν καπνός. Υπάρχει μάλιστα στο χωριό μια αίθουσα όπου τύγχανε επεξεργασίας ο καπνός και είναι γνωστή ως «Καπνιστήριο».

Πηγή:
Κοινοτάρχης, κ. Παναγιώτης Γιατρού, και οι εργάτες του Κ.Σ. Ποταμιάς